30 NOVEMBER 2020 | 08:30

2020: A CONTINUED TALE OF QUICKLY STRENGTHENING ATLANTIC HURRICANES

Orkaan Iota, voor een tijd een categorie 5 storm met maximale aanhoudende winden bereiken 160 mph, smeedde vernietiging boven Midden-Amerika minder dan twee weken geleden. Het was de laatste en sterkste in een reeks orkanen om snel te intensiveren in het Atlantische bekken - in wat ook het meest actieve Atlantische orkaanseizoen ooitwas .

Een tropische storm systeem wordt beschouwd als snel geïntensiveerd wanneer de aanhoudende winden toenemen met 35 mijl per uur of meer binnen een periode van 24 uur. Aanhoudende wind in Iota (en orkaan Eta ervoor) steeg ongeveer 80 mijl per uur in slechts 24 uur!

Het aantal snel intensiverende stormen neemt toe. Het is een verontrustende trend die wetenschapper zeggen is waarschijnlijk resulterend in een deel van de mens veroorzaakte klimaatverandering. Wat gebeurt er dan?

Warm water is de levensader voor tropische stormsystemen. Hoe sterk een storm wordt en hoe snel hij versterkt, hangt grotendeels af van hoe warm het water op zijn pad is. En als onze planeet blijft opwarmen, zo ook onze oceanen.

>> Meer informatie: Orkanen en de klimaatcrisis: wat u moet weten <<

Deze warmer-dan-normale wateren verhogen de kans op snel versterken en over het algemeen sterkere stormen.

In het begin van de jaren 1980, de kans op een snel intensiverende storm waren ongeveer 1-in-100. Nu is het dichter bij 1-in-20. En de meeste wetenschappers zien deze trend niet snel omkeren.

2020 ATLANTIC HURRICANE SEASON BY THE NUMBERS (TOT NUTOE):

  • 10 stormen snel geïntensiveerd
  • 30 namen stormen
    • Vorig record: 28 genoemde stormen in 2005
  • 12 genoemde stormen getroffen het Amerikaanse vasteland
    • Vorig record: Negen genoemde stormen stak het Amerikaanse vasteland in 1916.

Het Atlantisch orkaanseizoen zou vandaag, 30 november, officieel ten einde komen. Maar met de aanhoudende bovennormale watertemperaturen, kan dit hyperactieve stuk tot ver in december doorgaan.

MEER INFORMATIE

Maakt klimaatverandering het weer echt extremer? Het simpele antwoord is ja.

In ons gratis e-book Extreme Weather and the Climate Crisis: The Factsleggen we in duidelijke taal uit hoe het verbranden van fossiele brandstoffen klimaatverandering stimuleert en ons weer intenser en gevaarlijker maakt. We delen ook verhalen over hoe extreem weer mensen beïnvloedt, net als jij, in hun eigen woorden.

Download Extreme Weather and the Climate Crisis: What You Need to Know Now.

 
Ontdek meer over klimaatverandering