In dat geval zou je kunnen denken aan het afkoppelen van je regenpijp.
Dit houdt in dat je de regenpijp doorzaagt en op die plek een waterafvoer of een vulautomaat voor een regenton plaatst.

DSC_1401.JPG

Op deze manier zorg je ervoor dat het kostbare hemelwater kan worden hergebruikt voor de tuin- en kamerplanten en nog veel meer. Regenwater bevat geen kalk dus voor het wassen van de ramen, je fiets of auto is het zelfs beter.
Voor meer informatie over regentonnen en andere wateropvang in de tuin kijk je hier:  Regentonnen

Elke waterpartij in je tuin, hoe klein ook, draagt bij aan de biodiversiteit, want waterdiertjes en vogels zijn er blij mee.
Bovendien werkt water altijd verkoelend voor de lucht.
Er zit een draaiknop op, als je hem dicht draait, gaat het water het riool weer in.

wadi-met-afgekoppelde-regenpijp-1024x768.jpg

Als je de regenpijp voorziet van zo'n extra stuk zoals hier links op de foto, dan kun je het regenwater naar je vijver laten stromen of naar een wadi.

Een wadi is een verlaagd stuk in je tuin dat je gebruikt om bij regenval het water langzaam in de grond te laten verdwijnen. Je kunt de wadi bedekken met grind of waterminnende planten. En zo heb je er een leuke biotoop in je tuin bij. Hieronder zie je een combinatie van een vijver met een wadi.

Waarom is het zonde als het regenwater het riool in verdwijnt?

In de eerste plaats natuurlijk omdat je in die situatie het water niet kan hergebruiken.

In de tweede plaats omdat geld en energie kunnen worden bespaard bij de openbare voorzieningen. Elke liter water die door het riool wegvloeit wordt via het rioolstelsel vervoerd en het in stand houden daarvan kost openbaar geld, dat we beter voor klimaatadaptatie kunnen inzetten.

Ten derde is het alternatief het direct infiltreren in de bodem beter voor de grondwaterstand. In drogere periodes kun je er een beroep op doen. Het grondwater wordt door de opwarming van het zeewater steeds zouter. Bij de sluizen van IJmuiden stroomt bij elke sluisopening zout water naar binnen. Als wij als inwoners zo veel mogelijk het water van onze daken direct in het grondwater laten zakken, dan helpt dat in de strijd tegen de verzilting.

Er zijn gemeenten die voor waterafkoppeling een subsidie verstrekken.