De ozonlaag

ozon 4617739 640 pixabayOzon is een van de vele gassen die in de atomsfeer rond de aarde aanwezig zijn. Ozon vormt een soort deken over onze aarde om ons te beschermen tegen het schadelijke deel van het zonlicht. Zonder zo'n filter zouden we teveel uv-straling op onze huid krijgen. Het is dus belangrijk dat er genoeg ozon is, dat de laag dik genoeg is. Deze laag wordt elk jaar vernieuwd door opbouw en afbraak en blijft dan voldoende bescherming bieden, tenzij er andere stoffen in de lucht de laag aantasten.

Aantasting ozonlaag

In de afgelopen 40 jaar is er veel door de mensen gedaan om de broeikasgassen, die de ozonlaag aan konden tasten tegen te gaan. Zo werden er bijvoorbeeld spuitbussen die broeikasgas veroorzaakten uit de verkoop gehaald. Op deze manier kon de ozonlaag zich weer wat herstellen. Men verwacht dat die tussen 2035 en 2060 weer op het oude niveau terug komt,als hij niet verder wordt aangetast.

In het voorjaar van 2020 ontstond er boven de Noordpool een gat dat nog nooit zo groot was geweest. Men spreekt over een gat, maar het is eerder een verdunning van de gaslaag. Dit "gat" was ontstaan doordat er in de winter te weinig ozon was aangevoerd in de lucht boven de Noordpool in combinatie met luchtvervuiling. Toen het weer warmer werd in het voorjaar herstelde de luchtlaag zich weer.

Uv-straling

Het ozongas ontstaat  op 10 tot 50 kilometer hoogte boven de evenaar en verspreidt zich over de hele aarde.  Dat is een natuurlijk proces. Bij de noordpool of zuidpool wordt ozon jaarlijks afgebroken als het weer warmer gaat worden. Als er te weinig ozon boven de Noordpool is, heeft dat gevolgen voor Europa. We krijgen te sterke uv-straling op onze huid. Hetzelfde geldt voor de AustraliĆ«rs die dichter bij de Zuidpool wonen.

Meer informatie te vinden op (Engelstalige) website van de WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie