Duurzaam de was doen

 

1. Wist je40ee2c6f 3fa0 4d1a aa8e f5203ef5b714 wasmachine 350x240 dat...kleding wassen bijdraagt aan de plasticsoep?

Je hebt vast wel eens van de plasticsoep gehoord. Zeeën en oceanen die vol drijven met plastic. Een deel van dat plastic komt daar terecht door miljoenen piepkleine synthetische wasvezels afkomstig van kleding, die vrijkomen tijdens het wassen. Bij een fleecejas alleen al gaat het om een 1.000.000 vezels! Dit zorgt voor de onzichtbare plasticsoup, het grootste milieuprobleem dat zelfs jij niet kent.
De Plastic Soup Foundation probeert fabrikanten ervan te overtuigen om speciale filters in wasmachines te bouwen die de vezels opvangen. Andere initiatiefnemers zijn bezig met het ontwikkelen van The Guppy Friend, een speciale waszak die de vezels opvangt. Wat je tot die tijd zelf al kunt doen is zo koud mogelijk wassen én niet onnodig vaak wassen. Dus ruik eens goed en misschien kan je shirt of blouse nog best een dagje mee. Een dagje buiten hangen kan ook helpen.

2. Was op lagere temperatuur als het kan en zo kort mogelijk.

360b2e71 684e 41ff aa52 9ac9291ed4f1 temperatuur350x241

Grote wasjes, kleine wasjes…. We draaien wat wasjes af in ons leven. Dat doen we op een lage temperatuur en met steeds betere wasmiddelen. Goed voor het milieu dus. Wij waren echter wel benieuwd of de was nog 'schoner' kan. En ontdekten 5 dingen die je nog niet wist over duurzaam je kleding wassen.
Je bent goed bezig als je op een lage temperatuur wast, dan komen de minste vezels vrij. Toch is het zo nu en dan aan te raden je wasmachine even op 60 graden te laten draaien om de bacteriën te doden. Een lage temperatuur in combinatie met restjes lichaamsvet, huidschilfers en zeep trekt bacteriën aan en dat kan weer aanslag veroorzaken. Dit voorkom je door een lege machine op 60 graden te draaien met een scheutje schoonmaakazijn of een beetje waspoeder voor de witte was. Tip: was soms even op 60 graden.
 

3.Wist je dat je kleding ook kunt wassen met vruchtenschillen?

Zonder gekheid, het bedrijf Seepje maakt wasmiddelen van afgedankte vruchtenschillen. De schillen van sommige vruchten bevatten een natuurlijke vorm van zeep, saponine genaamd. In jouw wasmachine komen ze met water in aanraking, waardoor ze spontaan hun zeep vrijlaten. Hypoallergeen en zonder chemische gribussen, maken deze superschillen jouw was heerlijk schoon én zacht.
Hoewel wasmiddelen steeds beter worden, zijn ze nog steeds belastend voor het milieu. In elke supermarkt vind je tegenwoordig wel van dit soort ecologische producten. Vaak zijn ze beter voor je was én je huid. Let ook even op de verpakking. Een grote verpakking scheelt afval en een kartonnen doos kun je weer beter recyclen dan een plastic fles. Te koop bij Etos en Albert Heijn.

4. Soepeler was door tennisballen?

Wie houdt er nou niet van een lekker soepele trui of sokken? Vaak gebruiken we wasverzachter om onze kleding zacht te maken en lekker te laten geuren. Het effect is niet blijvend en je was wordt er niet schoner van.
Een alternatief is om wasballen of nieuwe witte tennisballen mee te laten draaien tijdens de was. Hier wordt je was ook soepel van en het is beter voor het milieu. Voeg je een beetje natuurazijn en etherische olie toe dan ruikt het ook nog lekker. Het beste én fijnste is natuurlijk om je was heerlijk te laten wapperen in de buitenlucht.

5. Je kunt best wat minder zeep gebruiken.

62139ce4 f9f7 465f 8ade 8bedc606fef6 dosering 350x263Wasmiddelen worden steeds beter. Ook met een klein beetje poeder of vloeibare zeep wordt je was al schoon. Zeker als het niet ontzettend vuil is hoeft er minder zeep bij dan op de verpakking staat. Hardnekkige vlekken kun je van tevoren behandelen met een vlekkenverwijderaar of ossengalzeep. Verwijderaars op waterbasis zijn het beste voor het milieu. Voorwassen is met de huidige wasmiddelen ook niet meer nodig.

6. Wist je dat onderhoud van je wasmachine net zo belangrijk is?

Met groen en duurzaam wassen denken we vaak aan ecologische wasmiddelen of betere verpakkingen. Goed onderhoud van je (energiezuinige) wasmachine is minstens zo belangrijk. Door hem regelmatig schoon te maken gaat hij langer mee. Verwijder opgehoopte zeepresten uit het laatje en controleer het pluisfilter bij de pomp van de machine. Zo voorkom je verstoppingen. De rubberen rand in de deur en de rand van de machine kun je het beste schoonvegen met een doekje. Zo haal je er ook achtergebleven voorwerpen uit.

7. Je kunt misschien je wasmachine of wasdroger wel delen

Heb je er trouwens wel eens aan gedacht om een wasmachine te delen met je buren of vrienden? In Amerikaanse appartementencomplexen heel gewoon en wie weet straks ook in Nederland een hit.

8. Gebruik zo weinig mogelijk de wasdroger

Wasdrogers zijn energieslurpers. Hang de was als het even kan dus buiten te drogen. Lakens en tafelkleden hoef je minder te strijken als je ze bijvoorbeeld over een deur of trapbalustrade laat drogen.

Gebruik voor het wassen van ramen, zonnepanelen, auto of fiets zoveel het regenwater dat je kunt opvangen. Niet alleen spaar je zo kostbaar drinkwater uit, je krijgt ook nog meer eer van je werk, want regenwater bevat geen kalk, dus een streeploos resultaat!

9. Gebruik de wasmachine op een duurzame manier:

  • Was met maximaal 30 tot 40 graden
  • Voorkom het dragen van synthetische kleding (fleece kleding bijvoorbeeld)
  • Was zo kort mogelijk
  • Was met een volle trommel
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder
  • Gebruik wel wasverzachter (zodat de vezels in tact blijven)
  • Droog aan de waslijn of aan het wasrek, niet in de droger
  • bf642421 b039 4a52 af6c 332e8385fa3c waslijn 775x252

bron: Met dank aan ASNbank voor tekst en toestemming voor de afbeeldingen