Nederland droogt uit

Nederland droogt uit: Hoe kan dat? Droogte-expert Niko Wanders (Universiteit Utrecht) legt het uit in deze video.

_

 

2020 heeft het droogste voorjaar ooit. Ja, ook ondanks de regen die de afgelopen dagen is gevallen, hebben we voor deze tijd van het jaar in Nederland één van de grootste neerslagtekorten aller tijden.Dat betekent dat er meer water verdampt dan dat er valt.

Leven zonder water in de stad

Leven zonder  water - korte documentaire van Human 31 mei 2018 ( 6 min)

Bekijk hier de documentaire Leven zonder Water

Hoe overleeft een metropool zonder water? De dag nadert dat Kaapstad, een stad met vier miljoen inwoners, droogvalt. De rivier waaruit drinkbaar water wordt gehaald, droogt door langdurige droogte op.

Begin 2018 kwam het stadsbestuur van Kaapstad, Zuid-Afrika, met alarmerend nieuws. De dag nadert dat de stad met vier miljoen inwoners 'droogvalt'. Als gevolg van de langdurige droogte staat er bijna geen water meer in de rivier waaruit de Theewaterskloof Dam drinkbaar water haalt. De bewuste dag wordt door bevolking en bestuur Day Zero genoemd, omdat niemand weet hoe het leven dan verder moet. Ook lijkt niemand te weten hoe Day Zero kan worden vermeden.

Regisseur Khalo Matabane combineert zijn verslag van de watercrisis met een bespiegeling over 'zijn' ten diepste verdeelde Kaapstad. Over de rol die water speelt in het dagelijks leven en de overlevingsstrijd en rituelen van de inwoners.

Regie: Khalo Matabane


Geef ons dagelijks water - korte documentaire van Human 17 december 2018 ( 11min)

Bekijk hier de documentaire Geef ons dagelijks Water

“Thuis heb ik een paar uur water, voordat het weer dagenlang wordt afgesneden. De gouverneur blijft zeggen dat er geen gebrek aan water is . Straks komen inbrekers geen auto's of fietsen meer stelen, maar water. Zo groot is het gebrek eraan.”
Het drinkwater van de grootste stad van Brazilië is op. De politiek heeft geld in prestigeprojecten gestoken, de primaire levensbehoeften vergetend. En zo staarde gastcorrespondent Elizabeth Salgado opeens naar een kraan waar geen water meer uitkwam. In de film die ze voor ons maakte, gaat ze op zoek naar de bron van de schaarste.

Droogte

Sinds 2017 beleven we een aantal zeer droge jaren. Ook dat kan een gevolg van klimaatverandering zijn.

De droogte veroorzaakt schade aan de natuur en ook aan allerlei infrastructuur: dijken en gebouwen.

En natuurlijk krijgen boeren, tuinders en b.v. ook campinghouders schade door de extreme droge periodes.

 

zonder